هاست چیست؟
هاست (Host) بخشی از یک سرور است که اطلاعات سایت شما روی آن قرار میگیرد. در فضای هاست میتوانید صفحات وبسایت، تصاویر، عکسها، و انواع فایلها را وارد کنید. به این ترتیب، کاربران در سرتاسر جهان، میتوانند از سایتتان بازدید کنند.
با اجاره هاست در فضای وب، انگار مغازهای در اختیار دارید که محصولاتتان را در آن قرار دهید. حالا کاربران در هر ساعت از شبانه روز با وارد کردن آدرس سایت شما، میتوانند
از صفحاتتان بازدید کنند. راستی به هاست، میزبانی وب هم میگویند (کلمه انگلیسی host به معنی میزبانی است.)
سرور چیست و چه فرقی با هاست دارد؟
سرور نوعی کامپیوتر با عملکرد خاص خودش است. این دستگاههای قدرتمند از قطعات سختافزاری تشکیل شدهاند که بالاترین قدرت پردازش را دارند. از سرورها برای کارهایی مثل میزبانی وب یا همان هاستینگ استفاده میشود. به دلیل همین کاربرد مهم، این دستگاهها باید همیشه روشن، متصل به اینترنت و در دسترس باشند.
وقتی دسترسی فقط محدود به یک شبکه باشد با سرور تحت شبکه روبرو هستیم. (شاید شما هم در شرکتتان سرور مخصوصی دیده باشید که فقط در اختیار شما و همکارانتان است) اما وقتی دسترسی سرور بین تمام کامپیوترهایی باشد که از طریق اینترنت به هم متصلاند، منظور سرورهای اینترنتی هستند. همین سرورها هستند که وقتی موضوعی را سرچ میکنید اطلاعات آن را در اختیار شما قرار میدهند.
تفاوت سرور و هاست چیست؟
یک سرور میزبان وب، فضای خود را تقسیم میکند و هر بخش آن را در اختیار یک مشتری قرار میدهد. وقتی شما هاست اجاره میکنید، صاحب فضای کوچکی از این سرور میشوید. از یک تا ۵۰۰ سایت (در شرایط خاص) میتوانند همزمان از سرور به صورت مشترک استفاده کنند!
برای درک بهتر، سرور را ساختمان بزرگی تصور کنید که یک واحد کوچک از آن را به عنوان هاست اجاره میکنید. (البته اگر شرکتتان بزرگ است میتوانید کل ساختمان را اجاره کنید! به این حالت سرور اختصاصی میگویند. عجله نکنید در ادامه با انواع سرور هم آشنا میشویم.)
لوکال هاست چیست؟
لوکال هاست همان کامپیوتر شماست که به عنوان سرور میتواند استفاده شود. وقتی شما یک آدرس IP را داخل کامپیوترتان میزنید، در حال وصل شدن به یک کامپیوتر دیگر در شبکۀ اینترنت هستید. اما اگر آدرس 127.0.0.1 را بزنید، انگار که به لوکال هاست (کامپیوتر خودتان) وصل شدهاید.
لوکال هاست به چه دردی میخورد؟
اگر بخواهید سایت یا اپلیکیشنی راهاندازی کنید، یا در حال یادگیری برنامهنویسی باشید، میتوانید از منابع کامپیوتر خودتان بهعنوان یک سرور ساده استفاده کنید و در شروع کار هزینه خرید هاست را ندهید.
منظور از انواع هاست چیست؟
هنگام خرید هاست با انواع متفاوت آن روبرو میشوید؛ چرا که شرکتهای هاستینگ، هاستهای متفاوتی را برای نیازهای مختلف ارائه میکنند. مثلاً اگر شما فقط یک وبلاگنویس ساده باشید، هاست متفاوتی از یک وبسایت تجاری بزرگ نیاز دارید. در ادامه با تعریف انواع Host آشنا میشویم.
یک سرور را تصور کنید که به چندین بخش تقسیم شده است. هر کدام از این بخشها، یک هاست اشتراکی هستند. هر سرور میتواند تا صدها هاست اشتراکی داشته باشد! این نوع از هاست قیمت مناسبی دارد؛ چون هزینه نگهداری سرور بین همه کاربران تقسیم میشود. در کل اگر سایتتان ترافیک بالایی ندارد، تازهکار هستید و نمیخواهید زیاد هزینه کنید، هاست اشتراکی نیازتان را رفع میکند.
2. هاست اختصاصی (Dedicated Web Hosting)
هاست اختصاصی در این نوع هاست، یک سرور فقط در اختیار یک مشتری قرار میگیرد. پس طبیعتا مزایای آن بیشتر از نوع اشتراکی است. امنیت بالا، پهنای باند اختصاصی، سرعت زیاد (که خودش بهبود سئو را در پی دارد) از مزایای هاست اختصاصی هستند.
البته اگر انتخابتان این نوع از هاست است، به فکر مرحله راهاندازی و قیمت هم باشید. توصیه میکنیم فقط در صورتی که سایت بزرگ و پربازدیدی دارید (مثلا بیشتر از ۱۰۰ هزار بازدید در ماه) به سراغ این نوع هاست بروید. هاست اختصاصی هزینه بالایی دارد.
3. هاست یا سرور مجازی (VPS)
هاست مجازی (یا سرور مجازی که اکثراً آن را با نام VPS میشناسیم) چیزی بین هاست اختصاصی و اشتراکی است! در این سرویس، فضای یک سرور به کمک تکنولوژی hypervisor تقسیمبندی میشود.
اما یک نکته مهم: این هاست تقسیم شده و استقلال بیشتری نسبت به هاست اشتراکی دارد. چون شما میتوانید مطابق نیازتان سیستم عامل، یا برنامه مورد نظرتان را نصب کنید. بدون اینکه با هاستهای همسایه کاری داشته باشید! علاوه بر این، VPS نسبت به هاست اختصاصی هم مزیت دارد. هزینه این سرویس بسیار مقرونبهصرفه و حدود یک پنجم تا یک دهم هاست اختصاصی است!
✅ توصیه میکنم برای آشنایی کامل با این نوع سرویس میزبانی سایت، حتماً سری به مقاله VPS چیست بزنید. در این مقاله کامل توضیح دادهایم که سرور مجازی چیست، و چه فرقی با بقیه هاستها و سرورها دارد و به درد چه کسانی میخورد.
4. هاست ابری (Cloud Web Hosting)
هاست ابری جدیدترین تکنولوژی میزبانی وب است. تا اینجا فقط یک سرور میزبان سایت شما بود. اما در هاست ابری چندین سرور از سایت شما پشتیبانی میکنند. به این صورت که نسخههای وبسایت روی چند سرور قرار میگیرد و به طور موازی میزبانی میشود. حالا اگر گفتید فایده این کار چیست؟
اگر یکی از سرورها در سرویسدهی به مشکل خورد، سرور بعدی سایت را در دسترس کاربر قرار میدهد. یا اگر یک زمانی سرور به ارتقاء یا تعمیر نیاز داشت، سایت شما همچنان روی سرور دیگر کار میکند. به این ترتیب down time سایت تقریبا به صفر میرسد. شرکتهای بزرگی مثل گوگل از این هاست برای در دسترس بودن دائم استفاده میکنند. اطلاعات بیشتر را میتوانید در مقاله اختصاصی هاست ابری چیست بخوانید.
5. هاست رایگان (Free Web Hosting)
هاست وسوسهانگیز رایگان را بررسی کنیم . شرکتهای هاستینگ این سرویس را معمولا با هدف جذب مشتری و تست خدمات ارائه میدهند. قضیه اینجاست که نگهداری سرور در دیتاسنتر، پشتیبانی هاست و خود شرکت هاستینگ کلی هزینه دارند. حالا به نظرتان منطقی است که هاست به صورت رایگان تقدیم مشتری شود؟ قطعا نه!
هاست رایگان وجود دارد. اما قضیه این است که هر چقدر پول بدهیم همانقدر آش میخوریم! این نوع سرویس محدودیتهای زیادی دارد که به ریسکش نمیارزد.
در این مقاله سعی کردیم تا با معنای هاست و هاستینگ آشنا شویم، و شما را با انواع هاست، مدل های آن آشنا کنیم. شما می توانید با استفاده از این مقاله هاست مورد نظر خود را انتخاب کنید و در زمانه و هزینه های خود صرفه جویی کنید.